Maoism i Sverige?

När vi snackar Maoism i Sverige tänker de flesta på 1968, KFML/SKP och (r):arna. Jag hoppas att jag redan sagt detta förut, det var inte Maoistiska grupper! Maoism uppstod först på 80-talet då Perus Kommunistiska Parti antog det som sin officiella ideologi och spred den. Maoism (MLM) och Mao Tsetung-tänkandet (MTT) är två olika saker, MTT är en slags anti-revisionistisk Marxism-Leninism som accepterar Mao Tsetung som en del av denna ideologi. MLM tar upp Mao som en teoretiker som faktiskt utvecklat Marxismen-Leninsmen. Men det handlar inte bara om Mao, det handlar om den Maoistiska rörelsen, MLM utvecklas och har utvecklats med den Maoistiska rörelsen. Det har egentligen aldrig funnits en sån rörelse i Sverige förutom kanske det gamla VfSnP, de kan knappast räknas som en rörelse nu.
För mig är det inte en fråga om att det ska uppstå en Maoistisk rörelse i Sverige. Jag argumenterar inte för det. Något jag dock tycker är viktigt är att vi Maoister i Sverige faktiskt ska kunna etablera det som en verklig ideologi och aktuell internationell rörelse. Vi ska alltså kunna etablera MLM teoretiskt, detta kommer kräva mycket debatt och arbete. Vi i Sverige som är allvarliga med MLM måste ta upp kampen för våran övertygelse. Att etablera Maoismen är i huvudsaken viktigt eftersom att vi vill kunna delta i diskussionen inom den svenska vänsterrörelsen.

Advertisements

4 responses to “Maoism i Sverige?

  1. Anledningen till att vi behöver maoismen är för att den är marxismen av idag och utan Maos bidrag till ideologin är det svårt att förstå vad som händer i världen. Vi behöver den för att kunna föra arbetarklassen till seger utan att falla in på villovägar. Maoismen är inget främmande eller konstigt och står inte i motsättning till marxismen-leninismen den är dock mycket klar och tydlig i grundläggande frågor som inte var lika klara på Lenins tid.

  2. Håller med. Vi behöver föra kampen både praktiskt och teoretiskt. Denna bloggen är viktig för den teoretiska delen. Det märks att du inte bara sitter hemma och filosoferar (vilket är vanligt), du kommer med konkreta problemställningar ur kampen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s