Om personkulten

Jag vet vad du tänker. Ööööööh, du är ju maoist! Du borde fan inte ens få diskutera det ämnet! Ok, tyck det om du vill.
Personkulten är enligt mig något väldigt problematiskt. Jag vet att jag själv har Mao som header-bild, jag måste erkänna att jag är rätt svag för såna bilder, haha. Iallafall, personkulten har varit en stor faktor i ett antal revolutionära gruppers och regeringars nederlag, till exempel: Sovjet, Kina, PCP (i Peru), UCPN-Maoist (i Nepal). I dessa fall har man förlitat sig så mycket på en individ att när denna dött eller skiftat linje så har det direkt börjat gå åt helvete. Personkulten bygger på individualismen, idén att individen är den som huvudsakligen leder historian framåt. Alla som vill uppnå framgång i sin kamp måste lägga ner personkulten, sluta förlita sig på en specifik ledare. Vi har en teori, det är den det gäller att applicera, det handlar inte om vem som gör det, det är aldrig heller bara en som gör det.

 

Advertisements

2 responses to “Om personkulten

  1. Håller med om att det verkar vara som du säger, men det blir ändå vissa som sticker ut som har lett framgångsrika revolutioner som folk måste lyssna på. Personkult är skadligt, kollektiv ledning bättre, särkilt före segern i ett land. Men efter då? Individualismen handlar väl mer om fokus på sig själv?

    • Den är alltid skadlig, och hemskt omarxistisk. Individualism kanske är fel ord, vi kan kalla det idealistiskt, det ser på individen som historians skapare istället för kollektivet och dess kamp. Personkulten leder till att man förlitar sig på individuella ledare, när denna är borta har man uppenbarligen förlorat mycket eftersom man baserat hela sin kamp på denna kult. Under socialismen? Det gick inte bättre i Sovjet efter Stalins död än i Peru efter Gonzalos gripande. Personkulten har nog varit en av de största grunderna till nederlag i vår kamp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s