Att tillämpa kritik och självkritik

Kritik och självkritik är den huvudsakliga metoden för problemlösning inom den kommunistiska rörelsen, det är genom kritik och självkritik som vi ser problemen i vår rörelse och hittar lösningarna. Om vi bara har våra egna tankar och ingen diskussion så kommer vi att stagnera.

Sen så är ju frågan hur väl vi har tillämpat denna metod idag. Det talas, iallafall bland maoister, väldigt mycket om kritik och självkritik, hur mycket det syns av metoden är dock en bra fråga. Kamrater kommer ofta med kritik, men när denna görs får den en nästan fientlig karaktär, när kamrater blir kritiserade tar de oftast inte heller till sig det utan går direkt in i självförsvars-läge. Jag tror alltså att vi idag måste bli mycket mer öppna. Det är naturligt att en människa försvarar sig då den känner sig attackerad, vi måste alltså arbeta för att vi inte ska ta kritik, när den görs, som en attack mot oss, utan som ett försök att stärka våran rörelse.

Med detta sagt är jag inte emot polemik, jag tror dock att vi även kan dra lärdomar från “fiendesidan” i polemiker.

De stora väggarana där folk fick sätta upp affischer med kritik var en någorlunda bra erfarenhet av fri diskussion i ett socialistiskt land, det är dock inte en relevant metod idag, om vi då inte skulle kalla hela internet idag för en motsvarighet.

De stora väggarna där folk fick sätta upp affischer med kritik var en bra erfarenhet av fri diskussion i ett socialistiskt land, det är dock inte en relevant metod idag, om vi då inte skulle kalla hela internet idag för en motsvarighet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s