Illusionen om masspartiet

Jag må nyss ha gjort en kritik emot dogmatism och partidyrkan, det innebär inte att jag är emot parti-konceptet. Som leninist är jag självklart för det.

Masspartiet, en antileninistisk idé, en idé som lägger pappersmedlemmar före praktik. Idag har nästan hela kommunist-rörelsen fallit för denna idé. Jag tänker här förklara kort vad jag menar med masspartiet och varför det (enligt mig) är en jävla dålig idé:

Masspartiet är det parti som ska ha alla med sig, ett parti med rättare sagt mer än halva befolkningen bakom sig. De människor som tror på detta massparti och på samma gång fortfarande stödjer idén om väpnad revolution tänker oftast: “När vi har fått X antal medlemmar så blir det lika enkelt som en statskupp, då kommer “borgarna” vara tvungna att avgå!” Alltså blir man praktiskt taget parlamentarist direkt av denna idé. De försök som gjorts till massparti slutar endast med tidningsförsäljande och en isolering från den verkliga politiken.Masspartiet slutar oftast bara som ett populist-parti eftersom dess största mål är att få detta X antal medlemmar.

Det som idag krävs av partiet är att det fostrar revolutionärer kapabla till att delta i verkligt politiskt arbete och etablera basområden varifrån man på riktigt kan stärka sin makt och sitt inflytande. När vi talar om det leninistiska partiet talar vi om en förtrupp, nej, inte nödvändigtvis en alls så stor grupp, det maoismen dock lär oss är hur detta parti ska föra en fungerande praktik och inte bli en isolerad byråkratisk apparat, vi måste alltså inte slåss för X antal medlemmar utan ett jävligt stort förtroende i våra områden och bra band till människor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s