Kampen emot byråkratiseringen (och dogmatismen)

En av maoismens grunder och anledningen till att många idag blir maoister är dess betydelse i masskampen och kampen emot byråkratisering och förstelning.
För de flesta ML-are blir det snabbt så att man inser att partiet i sig inte kan bygga kommunismen.
Huvudsakligen därför att:
Massorna är grunden för samhällsförändringar, partiet står stilla utan massorna
Detta bevisas dels genom våra erfarenheter:
I alla erfarenheter av socialistiskt uppbygge har en byråkratisering och isolreings-process börjat direkt, det har skapat ett borgarskap inuti självaste partiet.
Enligt Hoxhaiternas metafysiska linje blir allt bra om man bara har en ”korrekt” (dogmatisk) linje.
Emedan Maoister också är Marxist-Leninister och tar på sig ansvaret att stå i spetsen för en revolution så inser vi att våra framgångar kommer ur framgångar i vårt massarbete, därför har maoister alltid fört en kamp för att stärka banden med massorna.
Leninismen idag är bara kapabel att leda upp till en viss nivå men kommer inte längre, den saknar många saker, huvudsakligen en utvecklad teori kring partiets förhållande till massorna. Leninismen är alltså idag som en enskild teori, förlegad. Detta kan vi dock inte skylla på Leninismen eller de som utvecklat den, det är våra erfarenheter som leder framåt, Leninismen kunde inte ta upp problem som den inte stött på.
I och med socialismens kollaps i Sovjet ställdes den internationella kommunist-rörelsen införnya problem. Dessa problem blev grunden för maoismens utveckling, hur ska vi motarbeta en byråkratisering och förstelning? Bygga en fungerande socialism och stoppa en sådan utveckling?
Detta var en av grunderna till att Enver Hoxha senare bröt med Kina. Dogmatiker söker koppla maoismen med olika ”vänster-avvikelser” eftersom det inte längre är partiet som ligger i centrum för denna ideologi, men partiet kan inte av sig självt säga vad som är rätt eller fel, det kan inte se verkligheten om dess enda verklighet är teoretiska texter, det kommer aldrig kunna utveckla sin teori om dess teori styr de så mycket att de aldrig skulle kunna anpassa sig.
Dogmatism och renlärighet är alltid ett problem för kommunister eftersom den inte söker rätta sig efter misstag och då endast gör om dessa. Det handlar om att se på de konkreta förhållandena och applicera sin teori, om vi inte kan anpassa oss förstelnar vi och kollapsar.
Även om Albanien höll sig socialistiskt på samma nivå som 30-talets Sovjet så var det dömt till undergång eftersom man inte lyckades stoppa byråkratiseringen med de rätta medlen.

Enver-Hoxha-301x400

För Enver stod partiet och renlärigheten över allt annat, inte för att kränka nån, men hoxhaism är verkligen asperger-kommunism

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s